Moldovan Research and
Development Association
Programul pentru dezvoltarea antreprenoriatului in sectorul tehnico-stiintific
STEP
 
Noutati

MRDA a devenit membru afiliat al Asociatiei Europene pentru Transfer Tehnologic si Informare Industriala
http://www.tii.org

Competitia de granturi 2008-2009 CRDF/MRDA in comun cu ASM/AITT

Conferinta TII anuala 24-25 aprilie, 2008, Valencia, Spania
http://www.tii.org/2008AC_Valencia

Conferinta XIX-a ISPIM “Deschiderea Inovatiilor: Crearea Produselor si Serviciilor prin Colaborare”, Tours (Loire Valley), Franta 15-18 iunie 2008
http://www.ispim.org/conference/

World Institut for Development Economics Research (WIDER) Workshop “Antreprenoriat si Dezvoltare Economica: concepte, masuri si impact”, 21 August 2008 - 23 August 2008, Helsinki, Finlanda
http://www.wider.unu.edu/events/project-meetings/en_GB/21-08-2008/

Competitie deschisa privind promovarea inovatiilor si dezvoltarea antreprenoriatului prin incubatoare in tarile cu o economie in tranzitie
http://go.worldbank.org/83SUQPXD20

Tehnologie de infiintare a livezii cemerciale de nuc pe baza de soi

Proiectul „Tehnologie de infiintare a livezii comerciale de nuc pe baza de soi” a fost lansat in Gospodaria Taraneasca „ Svetoslav Botorovschi” s. Frumoasa, raionul Calarasi cu asistenta Asociatiei MRDA in  primavara anului 2007  pe o suprafata de 6.2 ha cit si  la agentii economici din SRL „ Nucul de aur”
mun Chisinau - 202 ha, S.C „ AMG-Kernel” SRL  Soroca - 70 ha,  SRL „ Pomul” Calarasi 25,6 ha, SRL „ Dinvin-Grup” mun Chisinau- 5,08 ha , G.T „ Pantaz Ion Gheorghe” Orhei - 0,4 ha  s.a.
In anul 2007 in tara au fost plantate 720 ha de livezi cemerciale de nuc pe baza de soi, iar in 2008 prognoza este de peste 1000 ha.
Toate comenzile agentilor economici doritori de a planta livezi  de nuc sint satisfacute si asigurate cu material saditor conform proiectelor prezentate.
         Cultivarea nucului in Republica Moldova are o  insemnatate economica si sociala. Miezul de nuca este un produs alimentar, care se folosette in stare proaspata si ca materia prima  in industria alimentara. Exportul de nuci si miez de nuca (7-8 mii tone anual) pe piata externa aduce in tara pina la 30-33 mln dol SUA.
Reetind din faptul ca productia de nuci in Europa este deficitara ( depaseste  100 mii tone) in tara noastra se  intreprind masuri organizatorice in vederea sporirii productiei globale de fructe  ale acestei culturi. Se prevede infiintarea plantatiilor de tip livada  cu material saditor altoit de soiuri omologate  pe terenuri unde conditiile de clima si sol corespund intocmai cerintelor biologice ale nucului, folosind factorii de intensificare - fertilizarea, irigarea, sisteme moderne  de intretinere si lucrare a solului. Pomii de nuci altoiti intra mai devreme pe rod (anul 4-5 dupa plantare) fata de pomii direct produsi din seminte, sporind productivitatea in anul 9-10 dupa plantarea pina la 2,5-3,0 t/ha de nuci, avind productie omogena.
         Alegerea soiurilor care asigura polenizarea incrucisata constitue veriga principala in obtinerea recoltelor inalte de nuci. Pentru asigurarea polenizarii efective in plantatiile de nuc  se recomanda 2-3 soiuri, la  care vor concide perioadele de inflorire a florilor femeietti ale unor soiuri cu a celor barbatesti ale altor soiuri, si  sa  fie compatibile la polenizarea incrucisata.
Pentru productie se recomanda urmatorile combinatii de soiuri
         Soiul de baza                                            Soiul polinzator

  • Costiugeni                                                 Schinoasa, Calarasi
  • Schinoasa                                                  Costiugeni, Corgenti
  • Calarasi                                                     Costiugeni, Corgenti
  • Corgeuti                                                    Schinoasa, Calarasi

Soiul Chisinau este autofertil si poate fi plantat in livada de unul singur.
Veriga principala in realizarea proiectelor de fondare a livezilor comerciale de nuc pe baza de soi este producerea materialului saditor altoit de nuc de cele mai pretioase soiuri.

Costul unui hectar de livada                                                     46,7 mii lei
Pretul de vinzare a unui hectar de livada                                    85,0 mii lei
Profit brut                                                                            38,3 mii lei
Rentabilitatea investitiei                                                          82,3 %

Efectul economic al proiectului va fi de 57-75 mii lei la un hectar de livada comercial de nuc in perioada de intrare completa pe rod.